5 mei 2021

SPIEGELTJE OP MIJN FIETS ….

Een goede fietsspiegel voorkomt ongevallen en vergroot het fietsplezier.

Fietsen houdt je gezond en vitaal. Dit geldt vooral voor senioren. Daarom moeten we ervoor zorgen dat ouderen zich veilig voelen op de fiets en zich ook veilig blijven gedragen. Gelukkig zijn het vooral de senioren die op goede, moderne e-bikes fietsen. Maar dat brengt ook de nodige nieuwe uitdagingen met zich mee. Op de fietspaden en in steden wordt het verkeer drukker en de snelheidsverschillen tussen de verschillende fietsers neemt verder toe. Hoe vaak komt het niet voor dat je wordt ingehaald door een sneller rijdende fietser, wielrenner of (e-)scooter? Zo’n verrassende inhaalmanoeuvre kan bij ouderen een schrikreactie geven waardoor de kans op een ongeval toeneemt. Ook het linksaf slaan is voor veel oudere mensen een steeds moeilijker wordende beweging. Men moet het gezicht draaien wat vaak tot gevolg heeft dat men ‘meestuurt’ en daardoor niet meer rechtdoor fietst. Daarnaast is het altijd goed te weten wat er achter je op de weg afspeelt. De auto heeft daarvoor een achteruitkijkspiegel. Waarom de fiets dan niet? De campagne ‘Spiegeltje, spiegeltje’ heeft tot doel mensen het belang en gemak van een achteruitkijkspiegel op de fiets te laten zien.