21 juni 2023

Gratis met 2 met de bus

Gratis met de bus en nog iemand meenemen ook: proef voor Alphenaren en Baarlenaren met een deeltaxipasje.

Om meer mensen uit de dure deeltaxi in de bus te krijgen, starten de gemeenten Alphen-Chaam en Baarle-Nassau een proef.

Wie een Wmo-indicatie heeft, hoeft niet meer voor de al bestaande Voor Elkaar Pas te betalen. Ook een reisgenoot kan gratis met het openbaar vervoer mee.

Het dienstrooster van de bus is stipter dan dat van de taxichauffeur, wat de reiziger meer comfort biedt. Maar gemeenten kunnen ook garen spinnen bij de uitgebreide Voor Elkaar Pas. Voorzieningen van de Wet maatschappelijke ondersteuning, zoals taxivervoer, drukken op de gemeentebegroting.

,,We testen of het gratis aanbieden van de Voor Elkaar Pas de drempel verder verlaagt’’, verduidelijkt een woordvoerster. ,,In andere Brabantse gemeenten betaalt de gebruiker een eigen bijdrage voor de pas.”

Aan de proef, die een jaar gaat duren, kunnen 350 Wmo-pashouders deelnemen: 210 uit de gemeente Alphen-Chaam en 140 mensen uit Baarle-Nassau. Ze kunnen met de bussen van Arriva door een groot deel van de provincie reizen.

De kosten van de pilot, waaraan ook Etten-Leur deelneemt, dragen gemeenten en provincie samen.Aan de proef, die een jaar gaat duren, kunnen 350 Wmo-pashouders deelnemen: 210 uit de gemeente Alphen-Chaam en 140 mensen uit Baarle-Nassau. Ze kunnen met de bussen van Arriva door een groot deel van de provincie reizen.

De kosten van de pilot, waaraan ook Etten-Leur deelneemt, dragen gemeenten en provincie samen.